22/03/2015

gnocchi...









Gnocchi

3/4 cup  water
6 tbsp butter
2 tsp salt
mix in a sauce pan and bring to a simmer on medium heat…
add 1 cup sifted flour and stir well until the mixture is even
and comes into a smooth dough
continue to cook on low heat for a few minutes and remove from heat
stir until cool to touch
then add
1/2 tbsp mustard
1/2 tbsp ,finely chopped scallions
1/2 tbsp ,finely chopped dill or fennel leaves
1/2 tbsp ,finely chopped parsley or coriander leaves
stir to mix evenly,then add
1/2 cup shredded emmental cheese and stir
and then,add 2 eggs and 1 egg yolk,one at a time,
mixing evenly before adding the next...
cool to room temperature and transfer the dough into a piping-bag
bring a pot of water with a good pinch of salt to simmer
and keep the water at a very gentle simmer
squeeze the dough out of the piping-bag
and cut in small pieces into the simmering water
poach the gnocchi for few minutes till they float to the surface
remove them with a slotted spoon and continue with the next batch
scatter the gnocchi on a parchment-lined sheet
you may refrigerate up to next day or freeze them till use...






gnocchi to serve :

fry half of the gnocchi above, in your pan with 1 tablespoon of butter
remove them from the pan into dish,over paper towel
add 1 tablespoon of olive oil into your frying pan,
add a fillet of anchovy,smashed, and leave to melt over medium-high heat
add an onion,sliced and sautee  for 3-4 minutes
then add cubed chorizo,sautee for 2-3 minutes
add 50-80 grams of swiss chard,shredded
then add 2-3 tablespoons of fresh peas,
1/3 cup of chicken stock and let to cook for 5-8 minutes
add grated Parmigiano cheese and a tablespoon of cream
season to taste
finally add the pan-toasted gnocchi and toss to combine
cook over high heat for a few more seconds and serve immediately 








Gnocchi (aslı patates hamuru ama ben unla denedim!)

3/4 cup su
6 kaşık tereyağ
2 çaykaşık tuz
malzemeyi bir sos kabına koyup,orta ateşte kaynamaya bırakın…
1 cup elenmiş unu ekleyip,pürüzsüz bir hamur olana dek tahta kaşıkla karıştırın
birkaç dakika kısık ateşte çevirerek pişirdikten sonra
ateşten alıp, ara ara karıştırarak soğumaya bırakın
1/2 kaşık hardal,ve yarımşar kaşık ince kıyılmış yeşil soğan,
dereotu ya da arapsaçı,maydanoz ya da kişniş ekleyip iyice karıştırın
sonra, 1/2 cup rendelenmiş emmental peyniri ekleyip,karıştırın
2 yumurta ve 1 yumurta sarısını,teker teker ekleyin 
ve her ekleme sonrası iyice karıştırın
hamur oda sıcaklığı ısısına geldikten sonra,sıkma torbasına doldurun
diğer tarafta bir tutam tuz ile kaynayan suyu,kısık ateş üstünde bekletin
hamuru sıkma torbasından sıkıp,keserek
küçük küçük lokmalar halinde kaynayan suya atın
birkaç dakika içinde yüzeye çıkmaya başlayacaklar
hamurları süzgeç kepçeyle sudan alıp,
yağlı kağıt serili bir tepsiye alın 
bir diğer parti hamuru sıkarak devam edin
bu hamurları ertesi güne dek kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz
ya da ileriki zamanlarda kullanmak üzere dondurabilirsiniz






"Gnocchi"leri nasıl pişirelim

hazırlanan hamurların yarısını kullandım
önce tereyağında hafifçe kızartıp,havlu kağıt üstüne aldım
tavaya biraz da zeytinyağı ekleyip,1-2  ince ançuez filetosunu çatal ile ezip,
eriyene dek orta ateşte soteledim
sonrasında ince küp kesilmiş soğanı 3-4 dakika soteledim
yine küp küp kesilmiş 4-5 dilim sucuk ekleyip, soteledim
50-80 gm doğranmış pazı yaprağı ekledim,sönene dek çevirdim
2-3 kaşık taze bezelye ekleyip,az miktar tavuk suyu ekledim
 ve 5-8 dakika pişmeye bıraktım
rendelenmiş parmezan peyniri,ve bir-iki kaşık krema ekleyip
tuz ve karabiber ile tatlandırdım
en son kızartılmış hamurları da ekleyip,
sallayarak tavada tüm malzemenin karışmasını sağladım
birkaç saniye yüksek ateşte çevirip,hemen tabaklara servis …

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...