01/03/2015

cinnamon rolls







sticky rolls to start your day , the most delicious way…

130 gms flour
3 gms instant yeast
1/2 tablespoon sugar
1/2 teaspoon salt
1 egg
1.5 tablespoons  milk
60 gms butter, cut into cubes

this dough for the brioche needs to be made a night ahead
start by adding the flour, the yeast, the sugar, the salt, the egg, the milk,
and mix all the ingredients for few minutes
add the butter a few pieces at a time,incorporating each addition before adding the next
should come to a fairly wet,soft and sticky dough,
which will turn out to be a supremely soft bun tomorrow when baked!  
knead the dough for 7-8 minutes and shape it into a ball,
place in a bowl lightly dusted with flour and let it rise for about an hour or until it has doubled its size
stretch and knead the dough ,letting all air bubbles out and shape into ball,
cover with stretch film and refrigerate overnight

1 egg yolk
1/4 teaspoon vanilla paste
1 tablespoon  sugar
1 tablespoon  flour
1/4 cup milk
orange zest
1/4 tablespoon butter

the above ingredients are for your pastry cream that will fill your rolls tomorrow!
place the yolk in your saucepan, add vanilla paste and mix with your hand mixer for 30 seconds
pour in the sugar and whisk for few minutes till pale yellow and thick
add flour and mix for 30 seconds, till incorporated
add the milk and mix again
now place on low-medium heat,whisking all the time,till it starts to thicken
stir in the orange zest,and let cool slightly, stirring occasionally
stir in the butter,
cover with stretchfilm, pressing it against the surface,to prevent the skin from forming
and refrigerate


40 gms brown sugar
30 gms butter
1/2 tablespoon  honey
1 teaspoon Grand Marnier
1/2 teaspoon vanilla paste

and now for another filling|coating mix,
whip the butter into creamy texture with your hand mixer at low speed,
add the sugar and mix for 3-4 minutes, until fluffy
add liquor, honey and vanilla paste and continue to mix for another minute
we will use 3/4 of this mix for filling,
and the rest for coating your buns…
(keep the bit for the coating in a warm place,to have a liquidy state)



 



next morning:


place your dough on a lightly floured surface,
punch the air out,
and roll out the dough into a 30 cm square
spread the pastry cream over the dough,
then spread the reserved honey filling on top of the pastry cream
dust with cinnamon and sprinkle with chopped walnuts
roll the dough into a log,as tightly as possible,
 then turn the seam side down and cut it into slices of about 3 cm in thickness
arrange them in your pan
(I used a heavy bottomed skillet that can go into my oven)
and slightly press in the centre of each piece
cover with kitchen towel and let it rest to proof for an hour
preheat the oven to 180 C
bake the buns for 40 minutes
when the buns are done, the tops should be golden brown
 and a skewer poked through should come out clean
once out of the oven,remove them onto your serving plate
and spoon with the rest of your honey mix ,reserved and kept warm for coating purpose…

enjoy warm!


 



biraz yapış yapış ama güne başlamanın en leziz yolu...

130 gm un
3 gm kuru maya
1/2 kaşık şeker
1/2 çaykaşık tuz
1 yumurta
1.5 kaşık süt
60 gm tereyağ,küp küp kesik halde

 hamuru bir gece önce yapmanız lazım!
un,maya,şeker,tuz,yumurta ve sütü bir kapta karıştırın
biraz birbirine yedirdikten sonra tereyağı azar azar ekleyip,
her ekleyişte yoğurun
oldukça nemli,yumuşak ve yapışkan bir hamur olacak,
ki bu hamur yarın pişirdiğinizde yumuşacık çöreklerinizi oluşturacak
7-8 dakika yoğurduktan sonra top şekline getirip,
hafif un serpili bir kapta bir saat kadar kabarmaya bırakın
tekrar yoğurarak,havasını söndürüp,top halinde kabınıza yerleştirin,
üstünü stretch film ile kapatıp,buzdolabında ertesi sabaha dek bekletin

1 yumurta sarısı
1/4 çaykaşık vanilya ekstresi
1 kaşık şeker
1 kaşık un
1/4 cup süt
portakal kabuğu rendesi
1/4 kaşık tereyağ

yukardaki malzemeler yarın çöreklerinizin içini oluşturacak pasta kreması için!
sos kabınızda yumurta sarısını,vanilya ekstresi ile çırpın
şekeri ekleyip,birkaç dakika pürüzsüz ve koyu bir kıvam alana dek çırpın
unu ekleyin ve çırpmaya devam edin
sütü ilave edin ve karıştırın
kısık-orta ateş üstüne alıp, koyulaşıncaya dek,çırpmaya devam edin
ateşten alın
portakal kabuğu rendesini ekleyin ve yavaş yavaş karıştırarak soğumaya bırakın
tereyağı ekleyin,karıştırın
üstünü strechfilm ile bastırarak kaplayın (kaymak tutmasını önler)
ve buzdolabında muhafaza edin


40 gm kahverengi şeker
30 gm tereyağ
1/2 kaşık bal
1 çaykaşık Grand Marnier
1/2 çaykaşık vanilya ekstresi

şimdi bir diğer iç dolgu | kaplama karışımı oluşturmak zamanı…
tereyağı krema kıvamına gelmesi için el mikserinde çırpalım
şekeri ekleyip,3-4 dakika daha çırpmaya devam…
likör,bal ve vanilya ekleyip,karıştırmaya devam
bu karışımın 3/4 ünü dolgu için,
kalanını çöreklerin üstünü kaplamak için kullanacağız
(kaplamaya ayırdığınız miktarı,ılık bir mekanda akışkan halde muhafaza edin)






ertesi sabah:



hamuru hafifçe unlanmış bir tezgaha alın,
içindeki havayı söndürün
yaklaşık 30 cm ebatında bir kare halinde açın
pasta kremasını üstüne yayın
daha sonra üstüne ballı karışımı yayın,
üstüne arzu ettiğiniz miktarda tarçın eleyip,
kırık cevizlerle kaplayın
sıkı biçimde bir kenarından yuvarlamaya başlayarak silindir şekline sokun
ek kısmı alta gelicek şekilde konumlayıp,3 cm kalınlığında diskler halinde kesin
pişirme kabınıza yerleştirin
 (ben,fırına girebilecek dökme tava kullandım)
üstlerinden hafifçe bastırın
mutfak örtünüzle örtüp,bir saat kabarması için bekletin
180 C önceden ısıtılmış fırında,40 dakika pişirin
üstleri kızarmış,ve içine batırılan kürdanınız kuru ise pişmişlerdir
fırından çıkar,çıkmaz
ayırdığınız ballı karışımla üstlerini ıslatın…
ılık ılık servise!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...