31/07/2013

sweet tomatoes...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
a bit like panzanella
a bit like "gavurdağı"
a bit like Greek bruschetta
a satisfiying fresh starter for a hot summer evening...
 
 
 
 
 
composed of
onions (cubed and kneaded with a bit of salt)
tomatoes (cubed,skin and seeds off)
parsley (chopped)
basil leaves (chopped)
walnuts (crushed)
rusk
feta cheese
 
dressing: the juice of the tomatoes,previously cubed
olive oil
lemon juice
sugar
salt
pomegranate syrup
 
 
 
 
biraz panzanella
biraz gavurdağı
biraz Yunan usulü bruschetta
işte size sıcak yaz akşamları için serin bir başlangıç...
(marifet domateslerin tadında!)
 
içinde neler mi var ?!
soğan (doğranmış ve tuzla ovulmuş halde)
domates (kabuğu ve çekirdeklerinden arınmış,ve doğranmış)
maydanoz
fesleğen
az ceviz
ekmek kurusu
beyaz peynir
 
gelelim sosuna:
doğrarken domateslerden akan su
zeytinyağ
limon suyu
tuz
şeker
nar ekşisi
 
 
 

29/07/2013

çay hazırlığı...



 


 
 
 
tartes aux pommes
tartes aux prunes
(or galette)

 
 
 
 
all made with my simple crust recipe...
I have included some lemon zest into the mix
 
roll out the dough and place in buttered pie dish,
prick holes with a fork and brush with egg yolk sweetened with sugar
place slices of apples,prunes
sprinkle some sugar on top
into the oven , 180 C , for 30 minutes...
 

 

 
elmalı tart
erikli tart
(ya da galette)

 
hepsi bu hamurla yapıldı...
biraz da limon kabuğu rendesi ekledim hamura...

hamuru açıp,yağlanmış tart kalıbına döşe,
çatalla delip,tozşeker ile tatlandırılmış yumurta sarısı sür
dilimlenmiş elmaları ya da erikleri diz
biraz tozşeker serpip
doğru fırına, 180 C de yarım saat...

 





26/07/2013

savory,again...

 
 
 
 
another savory muffin,this time with spinach and feta …
 
 



 
yine tuzlu kek,bu kez ıspanak ve beyaz peynir ile …
 
 



 
 
1 cup of flour
 1/2 Teaspoon baking powder
 1/2 cup milk
 1/4 cup oliveoil
 1 egg
 1 Teaspoon sugar
 1/2 Teaspoon salt
150 gms spinach (I used a bunch)
 50 gms feta cheese 
preheat the oven to 180°C
 prepare your muffin tins with liners (makes 6)
quickly blanchee spinach,placing in boiling water for 2 minutes and then to iced water
squeeze well to drain the water,and chop
 cut feta into small cubes
add all ingredients,except for spinach and feta,and mix well till smooth
finally add the spinach and feta
and then divide the batter into your muffin tins
bake for 20 minutes. 
decorate with fresh ricotta and herbs
 
 



 
1 cup un
 1/2 çaykaşık kabartma tozu
 1/2 cup süt
 1/4 cup zeytinyağ
 1 yumurta
 1 çaykaşık şeker
 1/2 çaykaşık tuz
150 gm ıspanak (bir ufak demet kullandım)
 50 gm beyaz peynir  
fırını 180 C ısıtın
6 adet muffin kapınızı yağlayın,ya da yağlı kağıt ile döşeyin
Ispanağı kaynar suda 2 dakika tuttuktan sonra,buzlu suya alıp
önce iyice sıkın ve sonra doğrayın
beyaz peyniri küp küp kesin
diğer tüm malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra,
ıspanak ve beyaz peyniri de ekleyerek kalıplara dökün
20 dakikada pişiyorlar 
soğuyunca taze otlar ile lezzetlendirilmiş lor peyniri ile süsleyebilirsiniz

23/07/2013

bahar tabağı...


 


 
 
Our plates are flowering...
 


 
In a large fry pan over medium-high heat, warm the olive oil.
Add sliced scallions and sliced zucchini, season with salt and pepper,
and sauté until the vegetables are tender for 7 to 8 minutes.
Add thinly sliced fresh chili peppers,lemon rind and bit of curry powder…
Lower the heat,add fresh thyme,basil and zucchini blossoms…
Meanwhile, bring a large pot of chicken stock+curry powder to a boil over high heat
 and add the pasta,cook until al dente, 7 minutes.
Transfer your pasta into the saucepan with a little bit of the boiling stock
and cooked them all for the last 2 minutes…
Add some butter and grated parmesan,before serving into plates…

 

 
 
Tabaklar çiçekler açıyor... 
 


 
Zeytinyağında doğranmış taze yeşil soğanı ve küp küp kesilmiş kabakları soteleyin
 Tuz, biber ile tatlandırın
Kıyılmış taze chili biber,limon kabuğu rendesi ve az köri ekleyin.
Ateşi kısıp,taze kekik,taze fesleğen,ve kalın doğranmış kabak çiçeklerini ilave edin.
Bu arada az köri eklenmiş tavuk suyunda,
al dente haşladığınız makarnayı son 3-4 dakikasında az haşlama suyu ile birlikte
 tavadaki sosa ekleyip, son dakikalarını hepsi  beraber çevirerek pişirin,
az tereyağ ve parmesan rendesi ile çevirip, servise alın…




 


19/07/2013

wrapped,and devoured...

 





 
 
 
our typical dish "dolma" is either
 stuffed with rice+seasonings,served cold or
stuffed with meat+seasonings,served hot with yogurt...
beyond the classic,switch wineleaves with swiss chard and
meat stuffing with seabass,and
here is what you get !

 
 
  
sarma ama bu yoğurtsuz,
çünküüüüüüüü levrekli !
 
 



seabass fillets (cleaned of bones,skin and then chopped in small cubes)
a handful of fennel seeds,roughly beaten
3-4 spoons of fresh cream
a handful of parsley
fresh coriander
a handful of dill
2-3 scallions
salt,pepper
2 spoons of olive oil
 

blend the fresh greens (parsley,coriander,dill,scallions) with seasonings and olive oil,
then add the chopped fish,fennel seeds and cream
this will be your stuffing… 

 swiss chard (boiled for 1 minute,and blanched in iced water)
get rid of the thickest part of the rib in each leaf
and start wrapping around your stuffing
place them in your oven-proof dish,
dress with olive oil+bit of ground ginger+few bay leaves+lemon juice
cook in the oven at 180 C for 17-18 minutes…

this waistline-friendly recipe is from Arda,here!

 



levrek filetoları (kılçık ve derileri temizlenip,ince kıyılmış halde)
bir avuç rezene tohumu (havanda dövülmüş halde)
3-4 kaşık krema
bir tutam maydanoz
bir tutam taze kişniş
bir tutam dereotu
2-3 taze yeşil soğan
tuz,biber
2 kaşık zeytinyağı

yeşillikleri (maydanoz,kişniş,dereotu ve soğan) tuz,biber ve
zeytinyağı ilavesiyle blenderda kalın sos halinde çekiyoruz
içine kıyılmış balık etlerini,dövülmüş rezene tohumlarını ve kremayı ekleyip
iç malzememizi elde ediyoruz

pazı yapraklarımızı 1 dakika kaynayan suda tutup,buzlu kaba alıyoruz
yaprakların ortasındaki sert sap kısmı çıkartıp,
dolgu malzememizi sarıyoruz
fırın kabımıza dizip,
zeytinyağı+toz zencefil+defne yaprağı+limon suyu ilaveleriyle
180 C fırında 17-18 dakika pişiriyoruz

bu nefis sağlıklı tarif Arda'dan,burada !
 
 
 
 


16/07/2013

bluberry pie

 





 

 
 
the crust:
(again, my one and only recipe)
 
200 gms flour
100 gms butter
1/4 cup of water
(1 spoonful of sugar/not necessary!)
 
In a large bowl, combine flour and sugar.
Cut in butter until mixture resembles coarse crumbs.
Stir in water, a tablespoon at a time, until mixture forms a ball.
Wrap in plastic and refrigerate for 3-4 hours.
 
 
the filling :
 
400-500 gms of bluberries
juice of half lemon
1 tablespoon of lemon rind
1teaspoon of cinnamon
1 tablespoon of flour
1 tablespoon of cornstarch
2 eggs + 1 yolk
1/2 cup of sugar
1/2 cup of milk
 
eggs whisked with sugar,
then stirred with lemon juice,lemon rind,cinnamon,flour,cornstarch,
then with milk
and lastly with bluberries
 
place your 3/4 of your crust into your greased pie pan,
pour in your filling
cover with rest of your dough and seal the edges
make some slits on top and brush with eggwash
into the oven preheated to 180 C
mine baked in 1 hour 10 minutes!
 


 
 
 
turta hamuru:
(herzamanki vazgeçilmez tarifim)
 
200 gm un
100 gm tereyağ
1/4 cup soğuk su
(1 kaşık şeker,şart diil)
 
un ile şekeri karıştır
yağı parçalar halinde ekleyip kırıntılı bir hamur elde et
suyu azar azar ekleyip yoğurarak hamuru toparla
stretch filme sarıp,3-4 saat buzdolabında beklet
 

 
iç malzemesi:
 
400-500 gm yaban mersini
yarım limon suyu
1 kaşık limon kabuğu rendesi
1 çay kaşık tarçın
1 kaşık un
1 kaşık mısır nişastası
2 bütün yumurta + 1 yumurta sarısı
1/2 cup tozşeker
1/2 cup süt
 
yumurtaları şeker ile çırp,
limon suyu,limon kabuğu rendesi,tarçın,un ve nişastayı ekle,
daha sonra sütü...
ve en son yaban mersinini...
 
 
hamurun 3/4 ünü,açıp yağlanmış tart kalıbına döşe
içine iç malzemeyi dök,
kalan hamuru açıp üstüne yanlardan alttaki hamurla birleştirerek kapat
üstüne bıçak ile çizikler atıp,sulandırılmış yumurta sarısı ile fırçala...
180 C ısıtılmış fırında benimki 1 saat 10 dakikada pişti!
 




14/07/2013

tastes of İstanbul




this time,here are some shots of "amusements" from "the bazaar"!



bu sefer de "çarşı"da gezinelim !


 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 



 











12/07/2013

tarifsiz lezzet...





 
 
everybody has his/her own method of making "börek"

all you need is our thin sheets of dough / 3 "yufka" (not phyllo however)
1-2 eggs
5-6 tablespoons of oliveoil + butter
1 cup milk
and your main ingredient of filling :
cheese,spinach,minced meat,potatoes,zucchini,...whatever!
(flavored with seasonings and pre-cooked or prepared in their own way)
layer them in your baking pan,wetting with egg,milk,oliveoil solution and
your stuffing ingredient...
into the oven at 200 C for 30 minutes...



 

 
herkesin kendine has bir börek tarifi vardır

yeter ki ince yufkamız
yumurta
zeytinyağ ve tereyağ
sütümüz
elimizin altında olsun!!
bir de esas iç malzememiz ... peynir,ıspanak,kıyma,patates,kabak... ne istersen!
(tabii ki zenginleştirecek tatlar eklenip,ön pişirme ya da ön hazırlık yapılarak)
fırın kabımıza dizerek,aralara sütlü karışım ve malzemeler...
sonra fırına...
yarım saatte sofrada...
 
 
 




Ramazan sofralarımızın baş tacı !




08/07/2013

dreamy weekend...

 
 
 
 
 
 
Inspired by the food,the scenery,
the ambiance,the styling...
but above all this,
I was delighted and fortunate to receive
all the friendship,the hospitality,the humility and
the bonhomie of the landlady ; Peri ...
 
 
 


 
 
manzara,ambians,dekor,ikramlar...
hepsi aklımı başımdan aldı,yine!
ama hepsinden öte,
benim sebeb-i ziyaretim,
evsahibesinin canayakın misafirperverliğine,
yardımsever çırpınışlarına,alçakgönüllü dostluğuna
özlemimdir...
Peri , işte !
adı üstünde , "iyilik perisi"
 
 
 
 
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...