23/12/2013

"öz-stollen"



I keep my promise of last year and
tried out "the very real marzipan christstollen"
this recipe calls for yeast i/o baking powder,I used in my last year's version,
which ends up in a more breadlike,dry texture,but enriched with marzipan and ginger...


 


verdiğim sözü tutarım...
işte size "marzipanlı en hakiki stollen"
bu sefer,geçen seneki tarifimde kullandığım kabartma tozu yerine,maya kullandım!
kıpır kıpır,kek gibi bir doku yerine,daha kuru - ekmek dokusunda bir tat elde ettim...
ancak badem ezmesi ile zencefil bu tadı daha da zenginleştirmişti...




 


60g  sultanas
40g currants
5tbsp congac,or brandy
375g  flour
Pinch sea salt
50g sugar
2tsp stollen spice (find here!) + 1 tsp cardamom and 1 tsp nutmeg
3tsp dry yeast (40 g fresh yeast)
120ml lukewarm milk
50g butter, melted
1 egg, lightly beaten
70g candied mixed peel
30g candied ginger,chopped into small cubes
1Tsp orange rind
3-4 drops of each;almond,lemon and rom extract
50g blanched whole almonds, chopped roughly
Marzipan (recipe following!make ahead…)
Melted butter, for dusting
Icing sugar for dusting
Soak sultanas and currants in congac overnight…
Sift the bread flour and salt together,
then add the sugar and stollen spices and mix together.
Put the yeast into a small bowl and pour over the lukewarm milk,mix…
Make a well in the flour and pour the yeast mix into this
and cover the liquid over with a bit of flour.
Cover the bowl with some cling film and leave in a warm place for 30 minutes.
This stage gets the yeast active and growing.
Now add the melted butter and whisked egg and mix together to a soft dough.
Tip the dough onto a lightly floured surface
and knead for 10 minutes until the dough has a smooth, elastic texture.
Put the dough into a lightly oiled mixing bowl,
cover with clingfilm and leave in a warm place to rise.
 Mine took  2 hours to double in size…
Take the dough onto a lightly floured surface and punch the risen flour.
Flatten and add the sultanas, currants,candied mixed peel and ginger,
orange rind,aromas, chopped almonds.
 Fold over the dough and press and
 gently knead the dough until all the fruits have become incorporated.
Roll out the dough to an oval shape (30 x 23cm),
then slightly depress the centre with the rolling pin to make it thinner
like a crease on a card.
Place your marzipan into the slight depression on the dough,
leaving a short space at either end.
Fold over the dough, so that it covers the marzipan
 and gently seal the edges.
Place the loaf on a prepared baking tin lined with parchment paper
and cover with a cloth.
Leave in a warm place to rise to double the volume again,about 1 hour.
Preheat the oven to 200C.
Bake the stollen loaf for about 25-30 minutes…
While warm,prick holes all over with toothpick,
 brush the surface with some melted butter
and  dust  with icing sugar.
You can keep them for 2 weeks ,wrapped in clingfilm…

 For the marzipan: 

115g  ground almonds
50g sugar
50g  icing sugar
½ tsp almond extract
½ tsp lemon juice
½ egg, lightly beaten 
you simply mix all the ingredients together and knead to a soft, smooth paste
(just be careful to add the necessary amount of the whisked egg!)
roll into a long thin sausage shape and put in the fridge until you need it





60g  sarı üzüm
40g kuş üzümü
5 çayk konyak
375g  un
Accık tuz
50g şeker
2çayk Xmas baharat karışımım (tıkla!) + 1 çayk toz kakule and 1 çayk toz muskat
3 çayk kuru maya (40 g taze maya)
120ml ılık süt
50g tereyağ,eritilmiş
1 yumurta,çırpılmış
70g turunç şekerlemesi (limon-portakal)
30g zencefil şekerlemesi ,minik küpler halinde
1 kaşık portakal kabuğu rendesi
3-4’er damla badem-limon ve rom aroması
50g çiğ badem,haşla-kabukları soy-kurut-iri kırıntılar halinde
Badem ezmesi /marzipan (tarif aşağıda,önceden yap!)
Erimiş tereyağ,pişince üstüne…
Pudra şekeri,pişince üstüne… 

Üzümleri akşamdan konyakla ısla…
Unu,tuzla bir kaba ele…şeker ve baharatları ilave edip karıştır…
Mayayı bir kapta ılık süt ile karıştır…
Unlu karışımın ortasına dök,ve çevresindeki unla üstünü kapatıp,
kabı stretch film ile kapat ve oda sıcaklığında yarım saat köpürmesi için beklet…
bu aşamada maya active olmaya başlar…
Erimiş tereyağ ile çırpılmış yumurtayı ekleyip,yumuşak bir hamur elde et…
Unlu tezgahda 10 dakika yoğur…
Hafif yağlanmış bir kaba yerleştirip,
üstünü kapat ve iki misli kabarana dek beklet.
Benimki 2 saat sürdü…
Tekrar tezgahda hamuru söndürüp,yoğur ve
hafif açıp ortasına,üzümleri,şekerlemeleri,
portakal kabuğu rendesi,aromalar, ve bademleri ekleyip,
hamuru malzemeler tümüyle karışana dek hafifçe yoğur…
(30 x 23cm) oval bir şekilde açıp,
ortasını ince oklava ile incelterek ,kat yeri yap…
buraya marzipanı yerleştiricez!
Hamuru katlayarak kenarları birbirine yapıştır…
Yağlı kağıt döşenmiş fırın tepsisine al,
üstünü bezle ört ve oda sıcaklığında 1 saat kadar,
iki misli kabarana dek beklet…
200 C ye ısıtılmış fırında,25-30 dakika pişir…
Fırından çıkarınca,kürdanla tüm üstüne delikler aç,
eritilmiş tereyağ sür,
ve pudra şekerini eleyerek kapla…
Stretch filme sararak,2 hafta saklayabilirsiniz…


Badem ezmesi/marzipan için: 

115g  badem,toz halinde
 (ben hazırlardan kullanmıyorum!”
çiğ bademi haşla,soy,kurut,kahve makinesinde çek” usulü hazırlıyorum)
50g şeker
50g  pudra şekeri
½ tsp badem aroması
½ tsp limon suyu
½ yumurta,hafif çırpılmış
Tüm malzemeyi karıştırıp,hamur haline getir…
(yumurtayı azar azar ekle,hamur kıvamını alıcak kadar kullan!)
uzun rulo haline getirip,stretch filme sararak,buzdolabında beklet!


 






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...