29/05/2013

what a flavor!

 
 
 
 
not exactly like a classic "Nobu's miso black cod" dish ,
but a healthy variation with salmon... 
 
 
Nobu kadar olmasa da , idare eder dedik...
 
 
 


 
miso-glazed salmon
 
 
2 portions of salmon fillets
1 tablespoon miso paste
(which is a savory, salty paste usually made with fermented soybeans or rice and barley)
1 tablespoon soy sauce
2 tablespoons honey
1 tablespoon mirin

you can find these ingredients @ Smart / Kemerburgaz (tel: 0212 3602454)
 
 
 

 
 mix miso,soy sauce,honey and mirin into a marinade,
 coat the fillets, and let the salmon marinate for at least an hour
(better overnight for a more infused miso flavor)
place the fillets on a lightly oiled baking tray, skin side down
broil in the oven,preheated to 180 C,in grill mode, for 10 minutes
(on the high rack!)
 
 


 

 
miso soslu somon ızgara
 
 
 
2 porsiyon somon fileto
1 kaşık miso harcı
(soya fasulyesi, pirinç veya arpanın,fermente edilmiş hali... tuzlumsu bir macun şeklinde)
1 kaşık soya sos
2 kaşık bal
1 kaşık mirin
(o da tatlı pirinç şarabı)
 
malzemeler için doğru Kemerburgaz'daki  Smart markete! (tel: 0212 3602454)
 
miso,soya,bal ve mirini marinasyon için karıştırıp,
somonları bu karışıma yatırın
en az 1 saat... hatta bir gece önceden daha iyi,tatların iyice nüfuz etmesi açısından
hafif yağlanmış fırın tepsisinde,derili tarafı altta kalsın...
180 C ısıtılmış,ızgara modunda,10 dakika yeterli...
üst bölmede...
 
 
 

 


4 comments:

  1. çok severim Mios'yu ogrenci corbasidir :) Londra'da ogrenciyken bir kasik miso paste koca iki kase corba mis gibi ogun ederdi. Yutkuna yutkuna bir hal oldum çok fenasin :) gidip somon almali!

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he... Ahmet'de şimdi levrek almaya gitti,tekrar yapmak için ;)))

      Delete
  2. This salmon recipe is a keeper for me. We used to live in Japan. We would stop by this place that had ready made meals. Since we didn't know how to cook Japanese food, this place provided us with delicious meals in order to sample a wide variety of dishes. I remember eating that miso mirin salmon every week! Thank you for the recipe and I will be adding to my "to makes" soon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hii Sarah,
      so happy that it rang back some memories... keep the fish marinated for a day or two to have better infusion of the miso flavor ;) next time,I'll try sake-mirin-miso and sugar combination with sea bass and share the outcome :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...