15/11/2012

dessert for my fall menu



pears in spiced honey


8 pears
200 gms honey
40 gms butter
spices (a pinch of cloves,green-white-red pepper grains,coriander seeds,
rosemary,few bay leaves,cinnamon stick)

cook pears in boiling water for 15-20 minutes,put aside

pour the honey into saucepan and bring to boiling temperature,add the butter and the spices...
add the pre-boiled pears into sauce and broil over low heat...
get rid of the spices in the sauce and keep its consistency by adding few spoons of the water that you boiled the pears in...
you can serve the pears as they are,simple in its sauce with mint leaves,
or with vanilla icecream,
or you can add 10 cl of cream into the honey sauce and dribble over...


bal ve baharatlı armut tatlım


8 armut
200 gm bal (bir kavanoz)
40 gm tereyağ
baharatlar (bir kaç diş karanfil,yeşil-kırmızı-beyaz top biber,
kişniş tohumu,biberiye,defne yaprağı,tarçın çubuğu)
armutları 15-20 dakika haşla
balı,tereyağ ve baharatların ilavesiyle kaynat

haşlanmış armutları ballı tencereye katıp,kısık ateşte çevirerek pişir
sosdaki baharatları temizledikten sonra,kıvamı ayarlamak için armutların haşlama suyundan ekleyebilirsin...
armutları sade olarak nane yaprakları ile servis tabağında sunabilirsin
ya da vanilyalı dondurma eşliğinde,
ya da ballı sosa 10 cl krema ekleyip,üstünde gezdirerek!




you can also try this version with molasses,from Arda!

 
 
pekmezle denenecek kolay bir tarif de burada , Arda'dan!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...